« Terug naar concertagenda

Marietta Petkova: Pianorecital

zaterdag 27 oktober 2018, 20:15 uur

De Bulgaarse Marietta Petkova vestigde zich na muzikale omzwervingen langs Sofia, Wenen en Banff (Canada) in Amsterdam, waar zij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium haar studie afsloot met een '10 met onderscheiding'. Jan Wijn over haar: "[…] Ik had nog nooit iemand gezien met zoveel affiniteit voor muziek en voor de piano zelf."

Marietta volgde ook lessen bij pianist/pedagoog György Sebök. "Alles wat ik nog zal leren zal van hem komen", aldus Marietta Petkova in 1999. Marietta Petkova concerteert inmiddels in heel Europa, in Noord-Amerika en in Japan, voornamelijk met solorecitals, maar ook in kamermuziekverband en als soliste.

Chopin was de eerste componist die ballades voor piano schreef. Oorspronkelijk is een ballade een verhalend gedicht of lied. Weemoed, lyriek en dramatiek kenmerken de vier ballades van Chopin. Filmmaker Polanski gebruikte Ballade nr. 1 in de film 'De pianist' (2002).

De vele verwijzingen naar schilderkunst, mythologie, humor, natuur, literatuur en dans maken Debussy's preludes tot een feest voor zinnen en geest. Poëtische titels, niet boven maar onder iedere prelude op een informele, speelse manier tussen haakjes geplaatst, roepen werelden van fantasie op.

Rachmaninov wordt wel een 'mineurcomponist' genoemd: vaak zijn zijn werken weemoedig en treurig van klank. Rachmaninov vatte het plan op om in alle toonsoorten een prelude te componeren. De eerste tien verschenen als opus 23, de tweede set met 13 preludes verscheen als opus 32.

Programma:
Frédéric Chopin: 4 Ballades
Claude Debussy: Preludes uit Boek 1
Sergei Rachmaninov: Preludes uit opus 23 en 32

Entreeprijzen:
Entreekaart volwassenen € 25
CJP/student € 13
Jeugd t/m 18 jaar - gratis

Prijzen zijn inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje


Bestel kaarten op Klassieke Muziek.nl


« Terug naar concertagenda