« Terug naar concertagenda

Julien Libeer – pianorecital

zaterdag 20 april 2024, 20:00 uur


Bestel tickets

“Alles wat hij doet klinkt waarheidsgetrouw, met een grote economie van gebaren, kristalheldere helderheid en intense expressie.” — Süddeutsche Zeitung

Geboren in 1987 in de buurt van Brussel, België, was de vroegste muzikale herinnering van Julien Libeer de beroemde documentaire over de opname van West Side Story door Leonard Bernstein. De piano, waarmee hij op zesjarige leeftijd begon, werd al snel de trouwe metgezel voor het uiten van een liefde voor muziek die zowel gedijt op opera, orkest en kamermuziek als op het pianorepertoire. Gedurende vijf beslissende jaren was de Frans-Poolse pedagoog Jean Fassina de geduldige, veeleisende, wijze leraar die elke aspirant-muzikant zou moeten ontmoeten. Deze ervaring werd gevolgd door de al even intense samenwerking met Maria João Pires aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, wier advies en steun Juliens opvattingen de afgelopen jaren sterk hebben beïnvloed.

Julien trad op in de Barbican Hall (Londen), Auditorio Nacional (Madrid), Palau de la Musica (Barcelona), Elbphilharmonie (Hamburg), en is een regelmatige gast van het Palais des Beaux-Arts (Brussel) en Concertgebouw Amsterdam. Daarnaast brachten tours hem naar Japan (Tokyo, Sumida Tryphony Hall), Libanon (Beirut Chants festival), Turkije (Ankara Music Festival) en de VS (Miami International Piano Festival). Hij is artist in residence in Flagey.

Hij trad op met de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Brussels Philharmonic, Belgian National Orchestra, Antwerp Symphony Orchestra, Sinfonia Varsovia en New Japan Philharmonic; onder dirigenten als Trevor Pinnock, Jun Märkl, Michel Tabachnik, Augustin Dumay, Hervé Niquet, Joshua Weilerstein en Enrique Mazzola. Zijn toewijding aan het werk van Dinu Lipatti resulteerde in warme samenwerkingen met onder meer het Bucarest Radio Orchestra.

Hoogtepunten van de afgelopen seizoenen waren onder meer uitnodigingen van het Concertgebouw (Amsterdam), Wigmore Hall, Flagey (Brussel) en de Steinway International Concert Series (Cardiff). Hij was te gast op het Enescu Festival, het Beirut Chants Festival, het Miami International Piano Festival en gaf kamermuziekconcerten in De Doelen (Rotterdam), het Palais des Beaux-Arts (Charleroi) en het Théâtre des Abesses (Parijs).

Andere recente hoogtepunten zijn de voltooiing van Juliens volledige opname van Beethoven-vioolsonates met Lorenzo Gatto (Alpha Classics), die de Diapason d'or de l'Année 2016 won; zijn debuutconcertalbum met Lipatti's Concertino voor piano en orkest en Mozarts Pianoconcert nr. 27 in Bes majeur, KV 595 (Les Métamorphoses Orchestra en dirigent Raphaël Feye, op Evil Penguin Records). Daarnaast ontving hij in 2017 een Echo Klassik Award voor zijn album met celliste Camille Thomas. Julien tekende vervolgens bij Harmonia Mundi International en bracht in 2020 een avontuurlijke Bach –Bartók uit, in 2022 gevolgd door A Well-tempered Conversation, een conceptuele versie van Bachs iconische Well-Tempered Keyboard.

Julien Libeer studeerde bij Daniel Blumenthal (Koninklijk Conservatorium Brussel), Jean Fassina (Parijs) en Maria João Pires, en is associate artist van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar hij zich ook specialiseerde in kamermuziek met de leden van het Artemis Quartet . Verder kreeg hij advies van Dmitry Bashkirov, Alfred Brendel, Nelson Delle Vigne-Fabbri, Jura Margulis en Gerhard Schulz (Alban Berg Quartet).

Als artistiek leider van het project Zingende Molenbeek begeleidt hij koorrepetities op hoog niveau in de basisscholen van een Brusselse voorstad die om allerlei verkeerde redenen beroemd is. Het is Juliens hoop dat het introduceren van deze kinderen in muziek, met al zijn eisen en beloningen, hen zal helpen om persoonlijk en sociaal te groeien.

Programma
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) - Partita in G major BWV 829
Franz Schubert (1797 – 1828) - Fantasia in C major D.760 opus 15 'Wanderer'
Pauze
George Crumb (1929 – 2022) - A little suite for Christmas A.D. 1979
Maurice Ravel (1875 – 1937) - Gaspard de la Nuit

Prijzen
Volwassenen € 30
CJP/student € 15
Jeugd t/m 18 jaar - gratis

Prijzen zijn inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje.


Bestel tickets


« Terug naar concertagenda