« Terug naar concertagenda

Prisma Trio - Wittgenstein project

zaterdag 24 februari 2024, 20:00 uur


Bestel tickets

Het overlijden van Folke Nauta, pianist van ons Wittgenstein Project, heeft ons overvallen en verbijsterd. Al snel besloten wij toch het project voort te zetten. Voor komende en toekomstige concerten hebben wij een fantastische vervanger gevonden in de jonge Oekraïense pianist Antonii Baryshevskyi. Op de vlucht voor de oorlog in zijn geboorteland koos hij Nederland als nieuwe uitvalsbasis voor zijn internationale carrière. Wij slaan nu de handen ineen. Michiel Weidner / Cellist en projectleider Wittgenstein Project

In het Wittgenstein Project bundelen Prisma Trio, klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en pianist Antonii Baryshevskyi hun krachten om op vier verschillende manieren de muzikale erfenis van linkerhand pianist Paul Wittgenstein recht te doen.

De aanleiding is de vondst van kamermuziek geschreven voor Paul Wittgenstein, muziek die hij tijdens zijn leven niet met anderen wilde delen. De werken bleven in zijn bibliotheek verborgen tot 2001. Langzaam maar zeker worden de schatten van Wittgenstein overal ontdekt, maar dit allesomvattende Wittgenstein Project is uniek in de wereld. Het omvat naast een serie van 21 concerten ook twee dubbelalbums, vier nieuwe werken van Nederlandse componisten en een vijfdelige podcastdocumentaire van Lex Bohlmeijer: De pianist met één hand.

Antonii Baryshevskyi is een Oekraïense pianist en winnaar van de eerste prijs in enkele van de meest prestigieuze internationale pianoconcoursen zoals de Arthur Rubinstein International Piano Master Competition, “Premio Jaen” en de F. Busoni International Piano Competition. 'Baryshevskyi heeft iets speciaals, een speciaal talent.' (Martha Argerich; uit het artikel van Filippo Michelangeli over de Ferruccio Busoni-wedstrijd).

Prisma Strijktrio staat garant voor 7 eeuwen strijktriomuziek op het scherp van de snede. Virtuoos, hartstochtelijk en stijlbewust combineert het trio de hechtheid van een strijkkwartet met de flair van drie gelouterde musici die elkaar feilloos aanvoelen. Het trio programmeert inventief; Stevig verankerd in de klassieke strijktraditie vertolkt het muziek uit heel de wereld en van alle tijden, bekend en onbekend. Sinds de oprichting in 2002 staan kwaliteit, inspiratie en contact met het publiek voorop.

Prisma is te horen op talloze (inter-) nationale podia en festivals. Prisma’s eerste album Voyage werd bekroond met een 10 in Luister en het album La Muse ontving The Album of the Year 2021 Award van NativeDSD, wereldwijd platform voor hoge-kwaliteitsreleases.

De Nederlandse klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer won een Fulbright-beurs om bij Charles Neidich te studeren aan de Juilliard School in New York. Na het winnen van verschillende eerste prijzen op internationale concoursen, maakte hij in 1999 zijn succesvolle debuut in het Amsterdamse Concertgebouw. Sindsdien heeft hij vele solo- en kamermuziekoptredens gegeven op grote podia over de hele wereld met toonaangevende orkesten en ensembles. In 2003 werd zijn debuut-cd bekroond met een Edison. Andere cd's volgden met muziek van MacMillan, Mamlok, Hindemith, Brahms en Reger. Deze opnames kregen lovende kritieken van de internationale muziekpers.

Van mijn hand
In het programma Van mijn hand combineren wij werken uit Paul Wittgensteins bibliotheek met nieuwe composities in een geënsceneerd concert. Ellen Blom bedacht een bijzonder concept om het dramatische verhaal van Paul Wittgenstein, zijn familie en zijn karakter door te laten klinken in de muziek. Dichter Herman van Tongerloo en Hans Jeths tekenen voor de teksten en het decor van dit concert-met-een-verhaal.

Programma
Ernest Walker (1870 - 1949) - Variations on an original theme (1933)
Hans Gál (1890 - 1987) - Kwartet voor viool, altviool, cello en piano linkerhand (1926)
Primo Ish-Hurwitz (*2001) – The Garden on an Iceberg
- pauze -
Franz Schmidt (1874 - 1939) - Quintet in Bes (1932)

Musici
Janneke van Prooijen - viool
Elisabeth Smalt - altviool
Michiel Weidner - cello
Antonii Baryshevskyi - piano
Meer informatie over het Prisma Trio en het Wittgensteinproject vindt u hier: Wittgensteinproject

Prijzen
Volwassenen € 30
CJP/student € 15
Jeugd t/m 18 jaar - gratis

Prijzen zijn inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje.


Bestel tickets


« Terug naar concertagenda